Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 милиона французи са гледали снощния дебат между кандидат-президентите на Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 15 милиона французи са гледали снощния остър телевизионен дебат, изправил един срещу друг кандидат-президентите на Франция преди балотажа в неделя. Според проучванията на зрителските мнения центристът Еманюел Макрон е безспорният победител срещу крайната националистка Марин льо Пен.

"Небивала бруталност", "Диалог между глухи", "Липса на президентска висота" – критичните оценки преобладават след снощната последна пряка схватка между кандидат-президентите на Франция – либерала Еманюел Макрон и крайната националистка Марин льо Пен, която още от началото удави дискусията в нападения.

Икономиката, тероризмът, сигурността и Европа бяха темите в централен план, заглушени от словесните престрелки. Според проучванията 63% от зрителите намират Макрон за по-убедителен в дебата. Това е и мнението на социолози и анализатори, според които националистката е показала пределите си, особено в некомпетентността относно еврото. Макрон, който се прояви по-компетентен по икономическите теми, беше нападнат от Льо Пен по въпросите за тероризма, сигурността и Европа, за които според нея той няма ясен план.

Според социолозите дебатът може да повлияе върху вота на французите в неделя. Според анкетите мнозинството от още колебливите избиратели на отпадналите кандидати Жан-Люк Меланшон и Франсоа Фийон също смятат Макрон за по-убедителен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

63% от зрителите на телевизионния дебат снощи дават преднина на кандидат-президента Еманюел Макрон

Икономика, тероризъм, образование и Европа. Това бяха темите в проведения снощи телевизионен дебат между претендентите за президентския пост във Франция –  Марин Льо Пен и Еманюел Макрон. Социологическо проучване след дебата показва, че..

обновено на 04.05.17 в 08:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44