Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Ако Макрон не разполага с подкрепа във френското общество, това ще породи катаклизми в цяла Европа

Влиянието на Марин Льо Пен ще расте, прогнозира политологът

Калоян Методиев
Снимка: личен архив

Изборът на Еманюел Макрон се посрещна не просто с въздишка, но с еуфория, но прекалено много се залага на Макрон единствено като антитеза на Льо Пен. това каза в предаването "12+3" политологът Калоян Методиев, който коментира резултатите от френските президентски избори. Методиев подчерта, че извън идеите на Макрон за Европа - неща които се харесват на Брюксел, има и доста притеснителни факти, които по думите му могат да хвърлят и ЕС, и френското общество в много тежко разделение:

Има чист популизъм, какъвто сме гледали по нашите избори. Програмните му обещания са смес от либерални, социалистически, еврофилски, дори има националистически. Тази програма е супер за печелене на избори, защото се обръща към всякакви социални слоеве, но когато трябва се приложи на практика - как точно ще се случат нещата? Не е въпросът да се обслужи само европейската линия, което се харесва на Меркел и на Юнкер. Въпросът е как това ще се посрещне във френското общество. Ако Макрон не разполага с подкрепа във френското общество, това ще породи катаклизми в цяла Европа.

Остава месец до развръзката, защото днешните избори бяха прелюдия към парламентарните след месец, когато ще стане ясно какъв ще е парламентът, как той ще избере министър-председателят и ако той е различен от президента, нещата за Франция могат да стигнат до задънена улица, обобщи политологът и допълни:

43% от гласувалите за Макрон са гласували срещу Льо Пен, а не за да го подкрепят като кандидат и послание. Отделно в програмата му имаше неща, които са противоречиви и ще доведат до задълбочаване на това разделение, което наблюдаваме във Франция, а не до събирането на противоположните визии за развитието на страната.

Макрон може да ползва инерцията си, но разделението на френската политическа сцена, и традиционните партии, които го подкрепиха, но които ще имат собствени проекти на предстоящите избори, могат да доведат до ситуация, в която той да се окаже президент, попаднал в политиката, без да има собствена политическа сила, посочи Методиев:

Времето, което остава до парламентарните избори, за Макрон ще е време на търсене на съюзници и на подкрепа за собствената му партия. Възможно е да се образува коалиция по интереси с идеята отново да се изолират Льо Пен и Националния фронт, въпреки че от избори на избори това се оказва все по-тежка задача, защото подкрепана за нея расте. Зад нея застават етническите французи и до голяма степен френският интелектуален елит. Задачата на Макрон в този смисъл няма да е лесна. Макрон печели убедително 80% при хората над 65-годишна възраст, докато Льо Пен 44% при младиге между 18 и 24 години. Ако трябва от гледна точка на генерационната политология да анализираме тези числа - бъдещето е на страната на Льо Пен. Ако тя задържи тази тенденция на трансформиране на нейната партия, да я води към центъра, да омекотява реториката, нейното влияние ще расте.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44