Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 36 години на огневата линия доайенът на пожарникарите у нас се пенсионира

Иван Бъчваров
Снимка: Здравка Маслянкова

Да си пожарникар не е професия, това е призвание, казват огнеборците. Тази екстремна професия не е за всеки заради тежката физическа и психическа натовареност.

Кореспондентът на БНР във Велико Търново ви среща с доайена на действащите огнеборци у нас - това е Иван Бъчваров от Горна Оряховица, който на 14 май навършва 60 години, а днес е последният му работен ден в пожарната. 

Цели 36 години той е на огневата линия, често на косъм от смъртта Иван Бъчваров вярва, че си има своя ангел хранител, който го е пазил през всички години да не пострада тежко при инцидент. Не се е налагало да ходи при професионалния служебен психолог. Казва, че през годините жена му също е тренирала психиката си, защото не е лесно да се живее с човек с рискова професия.

Един от най-тежките инциденти, в чието потушаване е участвал пожарникарят ветеран, е взривът на 8-тонна цистерна с ацетон в завод до гарата в Горна Оряховица на 20 септември 2001 година – тогава е предотвратено бедствие, което би могло да изравни със земята почти целия град.

Най-възрастният действащ български пожарникар е участвал в ликвидирането на безброй произшествия. Някои от тях са се запечатали неизличимо в съзнанието му. С произшествията не се свиква, споделя Бъчваров.

Какво няма да забравя – малко детенце на три години на един диван пали клечки кибрит, то изпуска горящата клечка, запалва се изкуствената материя на дивана и пердетата покрай дивана пламват явно моментално и го покриват детето. Като пристигнахме на мястото на произшествието, беше в агония. Всичко по него беше изгоряло. По-късно в болницата след няколко часа детенцето почина. Очите ти, когато легнеш вечер, са отворени. Всеки си го изживява по свой начин това нещо.

Целия разговор на Здравка Маслянкова с Иван Бъчваров чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44