Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Роглев: Ако Меркел и Макрон намерят общ език, може би ще има реформи

Франсоа Оланд и Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентският караул във Франция се сменя тази сутрин с традиционна среща между стария и новия държавен глава. В добре протоколирана официална церемония Франсоа Оланд ще предаде на Еманюел Макрон властта. Очаква се днес следобед или утре да бъде обявено името на новия премиер на Франция и новото правителство.

Най-обговаряната тема в момента са предстоящите избори за парламент и дали Макрон ще успее да събере необходимото парламентарно мнозинство, посочи в интервю за предаването "Неделя 150" адвокат Любомир Роглев, който живее в Париж. Относно листите на Макрон за предстоящия парламентарен вот той отбеляза:

Има доста рециклиране на социалисти, което се очакваше, но от друга страна той се опитва да направи това, което беше казал – че ще има нови имена. Някои от тях са известни личности, но никога не са имали политически мандат. И разбира се, битката да привлече важни имена от десницата. Дали ще успее, не знаем още. Засега се вижда, че остава наляво.

По традиция първото посещение на френския президент е в Германия. Това ще бъде така и в началото на мандата на Макрон, каза Роглев:

Когато Митеран беше президент, и Ширак, това, което забелязвахме, е, че имаше действително коопериране между двете държави. След това се получи по-скоро силна хегемония на Германия и Франция, общо взето, се подчиняваше на онова, което прави Германия. Не знаем сегашната френско-германска двойка как ще се прояви. Госпожа Меркел е с много голям опит и голям авторитет. Господин Макрон е млад, няма никакъв опит, така че нищо чудно той да води просто германска политика. 

В този много несигурен за Европа период, когато тя е доста отслабнала, ако успеят да намерят общ език, може би ще се стигне до някакви реформи, прогнозира още Роглев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44