Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очиндол - селото, известно с паметника на Дядо Йоцо

Село Очиндол
Снимка: http://www.ochindol.mezdra.bg

Село Очиндол се намира на 50 км от областния си център Враца и е в пределите на община Мездра. Известно е в последните десетина години с паметника на Дядо Йоцо, издигнат на подхода към селцето, над Искърското дефиле.

Селището е много старо. По документи в турски регистри е отбелязано в  1453 година. Името си носи от самото изложение – югоизточно, това означава, че има голям кръгозор, като око, един вид, че се вижда на широко. Понеже е разположено върху двете дерета, ние ги наричаме долове. Очи и дол – Очиндол – казва местният краевед Димитър Димитров, който е един от  130-ината жители на Очиндол, които са предимно в пенсионна възраст. Има и неколцина по-млади, за които препитанието е огромен проблем:

Като си на 46 години и си безработен, как да живееш? Живее се ден за ден - споделя жител на селото.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румен Стоичков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44