Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 години от протестите на българските турци срещу тоталитарния режим

| обновено на 19.05.17 в 16:07
Снимка: БГНЕС


В Джебел се отбелязват 28 години от протестите на българските турци срещу тоталитарния режим. Според запознати проявата може да се превърне в демонстрация на влияние, защото се очаква да пристигнат привърженици и на ДПС, и на ДОСТ. От четвъртък в района има засилени мерки за сигурност.

Няколко  хиляди души се събраха на площада в Джебел, където се отбелязва годишнината. Това са основно симпатизанти на ДПС и ДОСТ. Те носят знамена на съответната политическа сила и любопитното е, че привържениците са рамо до рамо. До знаме на ДПС се вее флаг на ДОСТ. Няма напрежение. 

Малко след 10 часа в Джебел пристигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, придружаван от кметове, евродепутати и народни представители от партията. 

Малко по-късно дойде и лидерът на ДОСТ Лютви Местан. За "Хоризонт" той заяви, че днес в Джебел е развенчан един десетилетен мит - че Ахмед Доган е организатор на Майските събития преди 28 години. 

В идеологическите основи на ДПС лежи една огромна измама - че Ахмед Доган бил ръководил Майските събития от затвора. Това е тотална измама. Не се потвърждава от нито един факт. Никой не е знаел кой е този човек тогава. Питайте прекия организатор - Паниша.

Според Местан ДПС показва мускули, защото не иска този мит да бъде развенчан. В града има засилени мерки за сигурност. Много от улиците са отцепени. Полиция има навсякъде, а проявата на площада е строго охранявана. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44