Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото класно училище в България е в град Елена

Историкът Иван Стойков
Снимка: Здравка Маслянкова

Всяка година училищата, които остават "глухи" за празничното "Върви, народе, възродени“ се увеличават. Причината е прозаична – школата са затворени, защото няма деца. Голяма част от сградите остават пусти, оставени на произвола на съдбата. Рушат се и биват плячкосвани от крадци. Други, вече бивши школски сгради, са превърнати в частни имения, старчески домове, хосписи или производствени бази.

Във възрожденска Елена преди близо два века местните чорбаджии развързват кесиите си, за да бъде създадено първото класно училище в България – Даскалоливницата.

Еленските еснафи и чорбаджии били будни хора, осъзнаващи нуждата от образование и по-висока култура, най-малкото като задължително условие, за да бъдат кесиите им по-пълни от търговията им по Европата. Така те откликват на съгражданина си Иван Момчилов, за да бъде построено през 1843 година в Елена първото класно училище в България, разказва местният историк Иван Стойков:

Когато Момчилов се връща от чужбина, той вижда, че няма училище, че няма подготвени кадри. Събира чорбаджиите и им казва: "Дайте да направим училище". Те се съгласяват, развързват кесиите и за една година е построена сградата, за да я видим в този си вид, в който е в момента.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44