Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа среща на Доналд Тръмп с европейските лидери в Брюксел

Началото на визитата на Тръмп в Брюксел беше съпроводено от протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейските лидери ще проведат първа среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел. Американският държавен глава ще участва в неформална среща на върха на НАТО.
 

Очаква се американският президент да вдъхне увереност в трансатлантическите отношения, като потвърди важната роля на колективната отбрана на НАТО. Символично пред новата сграда на НАТО Доналд Тръмп ще открие паметник, посветен на атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 година, направен от метала на кулите от Световния търговски център. Именно след това събитие беше задействан чл. 5 от Вашингтонския договор, задължил европейските съюзници да участват в инвазията на Афганистан. На церемонията ще бъде и единственото публично изказване на Тръмп. Той няма да отговори на нито един журналистически въпрос. Пресконференции не са предвидени.

Сутринта президентът на САЩ ще обсъжда с председателите на европейските институции Жан-Клод Юнкер, Донадлд Туск и Антонио Таяни въпроси като политиката спрямо Русия и Украйна, международната търговия и намаляването на вредните емисии, съгласно Парижкото климатично споразумение. После Доналд Тръмп ще обядва с новия френски президент Еманюел Макрон.

В НАТО днес официални решения няма да се вземат. Планира се в неформален характер на вечеря американският лидер да изложи двете си основни искания към съюзниците от Европа: първо да гарантират повече пари за собствените си армии, въоръжаване и участие в мисиите на Алианса, а после да се съгласят НАТО да поеме по-голяма роля като организация в борбата срещу "Ислямска държава".

Това ще бъде първата лидерска среща в НАТО за президента на България Румен Радев, както и първото участие на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след опита за преврат и обтягането на отношенията му с европейците.

Началото на визитата на Тръмп в Брюксел беше съпроводено от протести на пацифисти, феминистки и антикапиталисти. Няколко хиляди от тях излязоха на демонстрация, притеснени от реториката на Тръмп, в която те виждат сексизъм и расизъм, а също и от позицията му за климатичните промени и социалните права:

"Без забрана, без стена!", гласяха част от плакатите, в знак на протест срещу опитите на американския президент да попречи на граждани от преобладаващо мюсюлмански държави да влизат в САЩ, както и срещу плановете му за изграждане на стена по границата с Мексико.

През това време Тръмп  беше на среща с членове на белгийското кралско семейство и с правителствени ръководители.

В звуковия файл можете да чуете обобщение на Никола Миладинов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44