Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Хаджи: Имамите не бива да се занимават с политика

Мустафа Хаджи
Снимка: БГНЕС

Имамите и религиозните дейци не трябва да се занимават с политика. Тяхното място е в храма, в духовната среда. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи в интервю за "Хоризонт". Думите му са в отговор на обвиненията на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че някои имами са заставени да се занимават с политическа дейност и Главното мюфтийство трябва да вземе мерки.

Не знам да има имами, които са пряко ангажирани с политическа дейност. Но ако има такива, аз моля те да бъдат назовани с имената им, за да можем да вземем мерки. Защото да се стреля във въздуха, това означава, че обвиняваме всички имами, а това е несправедливо, подчерта Мустафа Хаджи.

В България няма радикален ислям, категоричен бе главният мюфтия. Предложенията на Обединени патриоти за промени в Наказателния кодекс, касаещи радикалния ислям, той коментира така:

Аз виждам в цялото това начинание повече опити за извличане на политически дивиденти, отколкото да се реши проблема с бурки или радикален ислям. Поради простата причина, че в България такова нещо няма.

Главният мюфтия поздрави мюсюлманите за началото на свещения месец Рамазан и предстоящия празник Рамазан Байрам и приветства инициативата на българския държавен глава Румен Радев:

Тази вечер г-н президентът организира ифтар. И аз искам да му благодаря. Това означава, че той е президент на всички граждани на България.

Още за посланията на духовния водач на мюсюлманите у нас - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44