Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България почита Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

| обновено на 02.06.17 в 17:41
Снимка: БГНЕС


Точно в 12.00 часа, в продължение на две минути, сирените в цялата страна с прекъснат вой оповестиха отдаването на всенародната почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. По традиция в Деня на Ботев на историческия връх Околчица във Врачанския балкан има всенародно преклонение пред подвига на поета-революционер и загиналите за България, което започна с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий.

Стотици българи изкачиха върха, а след сирените поднесоха венци на признателност на паметника на Околчица. В подножието му, където има параклис, митрополитът отслужи кратка заупокойна молитва за загиналите за българската свобода.

Тук сме, за да заявим, че не сме забравили Ботев и неговият страшен, но славен път, каза в словото си председателят на Народното събрание Димитър Главчев и посочи, че за различни поколения българи Ботев е националния герой, събрал в себе си пламенност с творчески гений, младост със саможертва.

Годишнината от героичната гибел на Христо Ботев бе отбелязана и в родния му град Калофер с митинг-поклонение. С военна церемония от Националния музей "Христо Ботев" беше изнесено знамето на Ботевата чета, а пред паметника на поета-революционер бяха поднесени венци и цветя.

На историческия връх Околчица бяха и ентусиастите от Националния исторически поход, изминали 120-километровия славен път на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до Врачанския балкан. С част от тях - третокласникът Петър от София, както и 18-годишните Радинела и Михайл, Николай и Любомир, ни среща кореспондентът ни Ива Антонова в своя репортаж, който можете да чуете в звуковия файл.

В Деня, в който си спомняме за подвига на загиналите за свободата на България, пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София бяха поднесени венци и цветя.

Под звучите на патриотични песни, изпълнени от мъжки вокален ансамбъл "България" и със стихове на Христо Ботев, представени от актьорът Мариус Донкин, беше почетена паметта на загиналите за свободата на България:

   "Тоз, който падне в бой за свобода,
   той не умира"

 Заместник-кметът на София Тодор Чобанов:

 "Това е празник, който трябва да обърнем към децата. Те трябва да израснат с ясното знание и съзнание, че за да имат те всичко, което имат, други са се жертвали. Трябва да им се поклоним на големите бъгари, да заведем най-малките край техните паметници, да сведем чела и всеки ден да се опитваме поне малко да бъдем достойни за знайните и незнайни герои, отдали себе си за свободата на България.

С цветя на церемонията пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина дойдоха и много граждани:

Тези хора като Ботев, като Левски, те ни накараха да се вдигнем, да се освободим, да направим нещо за бъдещето на тази държава.

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника на Христо Ботев в Морската градина варненци почетоха паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Децата от Детска градина 8  „Христо Ботев“, дойдоха по традиция облечени като четници. С тях беше и малката Деница, облечена като Райна Княгиня.

Извезала знамето.

Какво пише на знамето?

Свобода или смърт.Тя е искала България да не е поробена.

Как се чувствате в тези униформи и къде отивате с калпачетата с лъвчета?

Отиваме пред паметника на Христо Ботев- борец за свободата на България.

Той е събрал дружина и са се качили на кораба „Радецки“. Искали са да освободят България от турско робство.

Във Варна паметта на героите беше почетена с военен ритуал пред паметника на Христо Ботев в Морската градина.

Актьори от плевенския театър и повече от 400 ученици рецитираха колективно стихове на Ботев:

Деца от детските градини във Видин поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в центъра на града:

Борец за свободата на България и поет.

Светиня, герой, голям българин.

Цвете в памет на героите поднася и 91-годишния патриот и родолюбец Никола Караджов.

Всичко е за мене! Родината,свобода, всичко!

Ботевият паметник в Хасково беше отрупан с венци и цветя.

Какво е за вас патриотизма?

Ние като народ имаме нужда да бъдем обединени и да си помогнем един на друг, да се обединим и да помогнем заедно на България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44