Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната сигурност – приоритет за държавата и хората

А дали е приоритет на политиците?

БНР Новини
Проф. Димитър Йончев
Снимка: БГНЕС

Една от широко обсъжданите обществени теми тази седмица беше темата за Българската армия и за националната сигурност на страната. Отминалият във вторник първи Консултативен съвет при президента Румен Радев не даде точен отговор на някои въпроси за националната сигурност. Има ли пари за модернизиране на армията, работят ли специализираните служби, и ако работят – как го правят, валидна ли е старата, приета преди почти десетилетие Национална стратегия?
Почти всички участници в заседанието при президента обявиха, че спорове между участниците в него няма, имало само различни становища. “Трябва да се повишат средствата за сигурност, заради проблемите в Близкия Изток, потока от бежанци и събитията в черноморския регион и Западните Балкани“, бе становището на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов. Финансовият министър обаче – Владислав Горанов, не беше съвсем на това мнение, той заяви за медиите, че за армията, за полицията и за службите повече пари щели да се отпускат в дългосрочен план, а за следващата бюджетна година, средствата щели да бъдат „леко увеличени“.
В крайна сметка, за нас като граждани поне стана ясно, че проблемите опират най-вече до липсата на техническо осигуряване, финанси и изтичащи специалисти от системата, именно по финансови причини. Най-вероятно за евентуално повишаване на парите за националната сигурност – ще стане ясно през есента…
Тревожните събития обаче не чакат никой да спори и да теоретизира на тема „национална сигурност“. Темата е специфична и съвети могат да дадат само добре информирани специалисти с достъп до съответната информация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.