Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата Борисов – Макрон: Миграцията, тероризмът, шенгенската зона и други приоритети на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миграцията, тероризмът, шенгенската зона и другите приоритети за Европейския съюз и двустранните отношения ще бъдат теми на първата среща на френския президент Еманюел Макрон с премиера на страната ни Бойко Борисов, която започва в Елисейския дворец. Тя е първият етап в европейската обиколката на премиера преди Берлин и Анкара.

Първият разговор на живо на френския президент Макрон и Борисов очевидно ще мине под знака на всички безпокойства и предизвикателства, които тегнат над Европа – тероризмът, след нестихващите атаки във Великобритания, Брекзит и мигрантската криза и проблемите на еврозоната. Всичко това е в контекста на предстоящото догодина Българско председателство на Европейския съюз.

Очаквана основна тема е търсенето на ефикасни решения за мигрантската криза и прилагането на споразумението между Европейския съюз и Турция за бежанците. Премиерът ни вече предложи на френския президент да посети нашите граници и в този контекст България се стреми да получи скорошна дата за присъединяване към шенгенската зона. Това е другата евентуална тема на дневен ред днес.

Двамата ръководители трябва да обменят и мисли за общата европейска отбрана и армия и създаване на антитерористична агенция – идея, която подкрепят и двамата, и която заемаше важно място в предизборната кампания на Еманюел Макрон. 

Изграждането на газов хъб край Варна и превръщането на България в енергиен център на Балканите – е друга тема, която интересува особено българската страна, както и привличането на инвестиции от Франция. Възможно е да бъдат обсъдени и директивите за командированите работници в Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44