Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 са жителите на монтанското село Каменна Рикса

Село Каменна Рикса
Снимка: фейсбук

Село Каменна Рикса се намира на 10 км от общинския си център Георги Дамяново и на 25 км от областния център Монтана. Надморската му височина е 750 метра - в подножието на така нар. Широка планина, дял от западната част на Стара планина. В селото живеят 120 жители.

Най-много жители в това населено място е имало през 1939 година. Тогава са били 1000 човека. Постепенно с годините жителите намаляват. Направили са едно социологическо проучване да видят защо тук хората са били много здрави и на какво се дължи дълголетието. През 1939 година за цялата година не е починал нито един човек. Дошли са на проучване и се установява, че дълголетието се дължи на козето мляко, чистия въздух и хубавата вода - разказва жител на селото.

Кози все още има в някои неопустели къщи и чистият въздух е налице, както и водата, макар да е имало проблеми с нея.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румен Стоичков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44