Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добри новини от бизнеса, който поддържа живи българските традиции

Снимка: БГНЕС


С две семейства от различни краища на страната, които поддържат живи българските традиции, като успешно развиват бизнес, свързан с производството на розово масло и с развитието на животновъдството, ви среща предаването "Преди всички" по "Хоризонт". 


Семейството на Веселина Ралчева от Панагюрище притежава 80 декара собствени розови насаждения и създава малка фирма за етерични масла. Годишно в своята дестилерия семейството произвежда около 30-40 кг розово масло. С помощта на европейско финансиране Ралчева закупува втора инсталация за дестилиране, с която отделят производството на конвенционално от биологично масло. Наричат го „течното злато“, защото за производството на 1 кг розово масло, е необходим три тона розов цвят. А следващата мечта на семейството е да построи още една розоварна, предназначена единствено за биопроизводство. 
Ралчева разказва, че в Панагюрище рози са се отглеждали и в миналото, но практиката е била прекъсната след Първата световна война. Днес около 50 семейства от района отглеждат насаждения. 

Благовеста Василева е сред жените, избрали радостта на селския живот, близо до природата. Двамата със съпруга ѝ са собственици на ферма в с. Горно поле. Изборът висшистите да живеят в Източните Родопи е направил съпругът ѝ Николай, като вече повече от 20 години семейството се занимава с животновъдство. През пролетта семейство Василеви започна строежа на първия биопреработвателен цех в България, който според тях ще стимулира животновъдството в района. 

Целия разказ за тайната на успеха и щастието чуйте от звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44