Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костов: Засегнатите от корояд гори се лекуват със сеч

Снимка: БГНЕС

Да не се прави пиар с проблема с изсъхващите заради корояд гори, лесовъдите и еколозите знаят как да се справят с него. Това призова в предаването "Преди всички" доц. Георги Костов, лесовъд, преподавател и бивш заместник-министър на земеделието и горите.

Проблемът с проядените от корояди дървета е заложен още с масовите залесявания през 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава често белият бор, който е типично планински вид, е бил залесен на много по-ниски надморски височини, поясни Костов. Мярката е била планирана като краткосрочна, с продължителност 30-35 години, а идеята е била след това тези изкуствени насаждения да бъдат подменени с типичните за района видове широколистни гори. Целта е била предпазването на територии от ерозия, укрепване на водосбори и залесяването на пустеещи земи.

35 години обаче са изтекли точно след 1989 година, когато икономиката на страната влиза в преход и не е имало потребител на дървесината, която потенциално е могла да бъде добита, припомни експертът:

Мероприятията, които биха стабилизирали временно гората, не се извършиха, защото те нямаха икономически смисъл.


Площта, заемана от насажденията от бял бор е около 200 хиляди хектара, може да се очаква, че поне 150 хиляди от тях ще бъдат засегнати и това ще се случи тази година и в следващите максимум две-три години. Това е неизбежно. Няма мярка, която да спре процеса, коментира Георги Костов.

Особено притеснителна по думите му е ситуацията с частните собственици на гори, които дори не знаят, че имат такъв проблем в собствената си гора, която навремето вероятно е била реституирана като бивша нива. Костов призова собствениците на гори да проверят състоянието им и да се обърнат към държавните горски стопанства.

Георги Костов поясни, че със сеч могат да се подпомогнат тежко засегнати райони, защото разреждането на гората ще позволи на останалите дървета да ползват по-голям почвен и светлинен ресурс, за да оцелеят:

БГНЕСТе са нападнати от корояда, защото всички са отслабени. Короядът се разрасна страшно много и е трудно да бъде спрян. Той дори атакува естествени насаждения. С брадвата могат да се направят и добри неща, много често се правят и големи бели. Но това са изкуствени екосистеми те нямат съответствие с природната среда. 

Според Костов, случващото се не е толкова страшно, защото тази изкуствено залесена растителност вече е свършила работата си:

Обществеността трябва да знае, че тези изкуствени насаждения, които са външно тяло за природата у нас, няма как да оцелеят. И ако искаме да минимизираме загубите, които ще претърпим като държава, трябва да се съгласим, че тези насаждения в голямата си част - където са изцяло изсъхнали, трябва да бъдат изчистени, а там, където все още са зелени - да бъдат интензивно отгледани. В никакъв случай не трябва да се върви само след изсъхналото. Това е все едно да ядем само изгнилите ябълки. 

Георги Костов предупреди още, че в най-горещите и сухи месеци пожарите в тези сухи горски масиви могат да бъдат изключително опасни.

Александър Дунчев от WWF - България открои огромните ползи в миналото от изкуственото залесяване на тези площи:

В тези условия традицията е да се сече сухото, за да се предпази гората. Но в Европа се работи много по-динамично. Там лесовъдите на следващия ден, след като разберат, че е болно, отсичат дървото. Тук ние имаме тръжни процедури, отдаване на дърводобив, обжалване и много често фирмите влязат година-две, след като короядът е нападнал една гора и вече си е отишъл - нападнал е съседни стопанства.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44