Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Канзуров: Някои от македонските медии открито настройват обществото срещу България

Медиите в Македония оповестяват днешния исторически ден в зависимост от партийната им принадлежност. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" журналистът Виктор Канзуров:

Медиите, които са близки до правителството, пишат положително за договора, докато медиите, които са близки до ДПМНЕ, до Никола Груевски, пишат в отрицателен тон. Някои от тях даже открито настройват обществото срещу България и българския народ с шовинистки статии, които не бих искал да цитирам.

За мен лично този договор е една или две крачки напред, но не мисля, че е нещо особено в момента и че не всичко ще е по мед и масло, след като се подпише, добави Канзуров:

Имам това мнение, защото наблюдавам реакциите в партията на Заев, който е министър-председател. Ако гледаме реакциите от коментари на гласоподавателите на тази партия в социалните мрежи, се създава впечатление, че това, което се случва според тях е нещо хубаво, но България минава на югославската гледна точка. Основният проблем в Македония е мисленето, че от векове съществува македонският народ, който е отделен от българския, сръбския, гръцкия, албанския и срещу когото всички освободени от Османската империя народи се настройват. Това е основният проблем и ако това не се промени, ако не се започне по-реално тълкуване по отношение на това откога съществува македонският народ, ние постоянно ще имаме проблеми, ще имат проблеми македонските граждани, които са с българско самосъзнание. Те ще имат проблем с интегрирането. Ще има и проблем и с тези македонци, които смятат, че в миналото македонците и българите са били един народ.

Цялото интервю с Виктор Канзуров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44