Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Банчев: Всеки национален проект е политически и политиците задават кодовете

Идеята историците да седнат и да се разберат е удобна мантра, казва историкът от БАН

Бойко Борисов и Зоран Заев
Снимка: БТА

Идеята, че историците трябва да седнат да се разберат, е удобна и много силна мантра още от 70-те години на миналия век и това може да се види в преговорите между България и тогавашна Югославия, това каза в интервю за предаването "Преди всички" Бисер Банчев от Института по Балканистика към БАН.

Обществото приема за академична истина това, което чува от медиите или университетските учебници, а те, по неволя, представят нещата малко по-опростено и достъпно като за непрофесионалисти. Един национален проект винаги е политически проект и в преобладаващия случай политиците задават част от кодовете, посочи Банчев в коментара си след подписването вчера на дълго подготвяния договор за добросъседство между България и Македония:

Най-лошият сценарий вече се е случвал поне преди 30-40 години – между 1967-а и 1982-ра година имаше такъв конфликт, който беше наречен българско-югославският конфликт за Македония и той беше основно на полето на историята, но най-лошият сценарий е насаждането на вражда и омраза и използването на всички инструменти, включително и историческите инструменти.

Бисер Банчев се спря и на неудобната, по думите му, тема за архивите, ползвани от македонските историци – в сградата на Държавния архив на ул. "Московска" в София:

Те са принудени след това да пишат едни странни текстове – или да подправят македонец с българин, или да дават едни обяснения, че всъщност там, където е пишело българин, е въпрос на някаква заблуда на човека, който сам не е знаел какъв е бил. Но иначе хората са наясно какво пише в документите и как са се чувствали нашите предци. Всичко е въпрос на това какъв политически натиск ще има.

Бойко Борисов и Зоран Заев      БТАИдеята за нова македонска идентичност след 1944 година е свързано с дълбока травма и много сериозен натиск към интелектуалците и това е трупано като модел и отношения, подчерта Банчев:

Самото изграждане на македонската нация и идеята за нова македонска идентичност от 1944 година е свързано с една дълбока травма и един много тежък натиск върху интелектуалците, изтъкна специалистът:

В първите години след 1945 година тези интелектуалци, които не са приемали идеята за различия между македонци и българи, просто са били физически избивани. През следващите години нещата са били доста по-фини. Ако не приемеш тази истина или не я впишеш, просто не получаваш работа и семейството ти гладува. И това е трупано като модел и като отношение. Дори и през 90-те години много интелектуалци загубиха работата си за това, че призоваваха за по-голяма близост с България.

Много хора там живеят в едно шизофренно съзнание. Те знаят как са се чувствали техните прадеди, но знаят, че не биха могли да го кажат публично. Затова решението за обикновените хора е това да не се коментира, да излязат извън тази тема и да я прехвърлят на историците.

Местните избори в Македония (през октомври – бел.ред.) ще бъдат вододел, защото там нещата са свързани с много тежко преразпределение на властта, прогнозира още Бисер Банчев.

Звуковите файлове допълват картината на оценките и коментарите за подписания договор от София и Скопие.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44