Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 900 български първокурсници заминават за Дания и Холандия

Снимка: БГНЕС
Близо 900 първокурсници заминават за Дания и Холандия, където ще продължат висшето си образование наесен, сочат данни на международния проект "Световно образование“. Дизайн на игри, международен бизнес и европейско право са сред най-предпочитаните специалности.

Около 800 студенти заминават за Холандия - втората най-предпочитана от българите държава след Великобритания.

Броят на българите, които заминават за Дания, е около 100.

Николай Христанов, старши-консултант по проекта "Световно образование", обяснява защо тези две дестинации привличат българските студенти:

Дания - заради безплатното образование със сигурност, високия стандарт на живот, финансиране, което правителството отпуска на студентите, които съчетават образование с работа. Относно Холандия - заради практическите университети и това, че има включен стаж по време на образованието, както и доста контакти с бизнеса.

Много от студентите споделят, че ще потърсят реализация в чужбина.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44