Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Успение на Пресвета Богородица" в село Добри дял е пред срутване

Снимка: Здравка Маслянкова

Църквата "Успение на Пресвета Богородица“ в село Добри дял, община Лясковец, е пред срутване. 160-годишният храм е в окаяно състояние, а местните хора казват, че отиде ли си църквата им, си заминава и селото. Добридялци започнаха кампания по набиране на средства за ремонт на храма, носеща името на Божията майка. Повече от 1100 души е населението в лясковското село Добри дял. На Голяма Богородица е празникът на селото, но от година на година той става все по-тъжен, защото православният храм, носещ името на Богородица, се руши.

Храмът е действащ, но е на път да се стовари върху главите на богомолците:

Отвън е опаянтена цялата, вътре е с мрежа. От купола като падне нещо, пада на мрежата. Падали са парчета върху покойниците. Камбанарията, ако мъничко тръсне, тя ще стигне до къщите. Тя е вече олющена, трева има изникнала горе до кръста чак - разказват жители на селото.

Хората от село Добри дял започват да си строят църква още през робството, но съграденото през деня бивало разрушено от турците нощем. Тогава тримата първенци на селото се предрешват на косачи и тръгват пеша през 1853 година към Цариград да измолят от султана ферман, за да си съградят църква. Получават го и храмът е построен и осветен през 1858 година. Дават му името "Успение на Пресвета Богородица“.

От тогава до днес в църквата не е спирано да се служи, но Стражишкото земетресение от 1986 година нанася сериозни поражения и почти разрушава храма. Поставена е конструкция от релси, която да спира строежа от раздуване, разказва кметът на Добри дял Стоян Стоянов.

След укрепителните работи през 1986 година е имало частичен ремонт и на камбанарията през 1994 година. Преди няколко години е сменен подът на храма с теракота, но куполът и течащият покрив са основният проблем.

Миряните разчитат на помощ от меценати и фондации, за да възстановят църквата "Успение на Пресвета Богородица“.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44