Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заниманията с изкуство помагат на всяко дете да изгради своето самочувствие

Снимка: БГНЕС

Според психолозите заниманията с изкуство помагат на всяко дете да изгради своето самочувствие, насърчава себеизразяването, повишава социалните и двигателните умения. Изкуството заема важно място в света на детето, отбелязва детският психолог Младен Владимиров. Според него е погрешно изкуството да се разглежда единствено като форма на забавление. Стимулирането на детските сетива чрез творческа дейност развива тяхното нестандартно мислене и ги прави по-инициативни и креативни:

Изкуството развива няколко елемента. Единият е себеизразяването. Децата имат нужда да покажат себе си, да се изразят, а изкуството е тяхната форма и начин за това. Другото е себереализацията – да види детето един краен продукт, как започва нещо и се довежда през различни етапи до крайност. Когато детето направи нещо добро и то бъде насърчено - една хубава картина да бъде закачена в класната стая или на хладилника у дома, това развива самочувствието и самооценката на детето.

В процеса на запознаване с изкуството, детето се учи да наблюдава, анализира и интерпретира. Психологът допълва, че досегът с изкуството допринася за справянето със страховете, подобряването на паметта, а също може да бъде използвано и за емоционална регулация.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44