Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджалийско започнаха сондажи за търсене на вода

Десетки населени места в района на Кърджали страдат от недостиг на вода

Снимка: БГНЕС

Десетки населени места в района на Кърджали страдат от недостиг на вода. Заради сушата пресъхнаха местните източници и селата преминаха на воден режим, който продължава трети месец. Безводието засегна всички общини, но проблемът е най-сериозен в района на Ардино, Крумовград и Черноочене. За населението се осигуряват водоноски, като често колите извършват по няколко курса дневно, за да заредят домакинствата.

Безводието, което е характерно през лятото за района на Кърджали от години, провокира местните управи да търсят нови водоизточници. Някои от опитите са успешни, но се оказва, че каптажите са с малък дебит и доставят вода за две-три седмици, след което пресъхват. От два дни жителите на чернооченското село Пчеларово живеят с надеждата в селото да бъде открит нов източник и проблемът с липсата на вода да бъде решен.

В чернооченското село Пчеларово от години има недостиг на вода през лятото. Въведен е режим:

Днес имам, утре нямам и така се редува. Много е трудно без вода - споделят местните жители.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Валя Апостолова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44