Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани ограничават достъпа на кучетата водачи до различни обществени места

Снимка: БГНЕС

В страната има 62 кучета водачи на незрящи хора, обучени от фондация "Очи на четири лапи“, единствената организация у нас, която подготвя кучета придружители за слепи хора. Задачата на кучетата - да направят животът на своите стопани по-независим, понякога е възпрепятствана от граждани, които ограничават достъпа им до различни обществени места.

Благодарение на кучетата водачи незрящите хора придобиват самочувствие и увереност, че могат да се справят сами въпреки ограниченията. Подготовката на кучетата продължава близо две години, разказва Мартина Маринова, главен инструктор в училището за кучета водачи към Фондация "Очи на четири лапи“. Подборът на кучетата е доста прецизен - те трябва да бъдат в отлично здраве и с изрядно поведение:

Работата започва от третия ден след раждането. Първият тест е на 50 дни и всъщност на този тест определяме най-добрите, които да отидат в приемни семейства за по-нататъшния си период на социализация в градска среда, за придобиването на домашни навици и въобще на овладяване на поведението, така че кученцето да бъде удобно за гледане в дома, послушно и в същото време да бъде социално в градската среда, да не се страхува от силни шумове, от трафик. От тълпите.

Престоят в приемното семейство продължава близо една година. След като кучето се върне в училището, започва специализираното обучение с инструктор, което продължава около 8 месеца.

Има ситуации обаче, в които кучето водач не може да изпълнява своята мисия, заради действията на хората, които забраняват неговото пребиваване на определени места. Законът за интеграция на хората с увреждания разрешава достъпа на незрящи лица, придружавани от кучета водачи, до градския транспорт и местата за обществено ползване, но поради липсата на информираност законът често пъти е нарушаван, а гражданите не осъзнават, че когато са с незрящ човек кучетата не са домашни любимци, а придружители. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44