Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на доходите в Добричко и Варненско

Снимка: Светла Бондова


По предварителни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината средната брутна работна заплата в област Добрич намалява.

За месец април тя е била 811 лева, през май спада до 770 лева, а през юни тя вече е 763 лева.

Тенденцията за намаляване размера на средната месечна заплата важи не само за област Добрич. Същата е ситуацията и за област Варна, например.

Логиката сочи, че някъде в големия процент на новонаета работна ръка се крие и причината за спада на месечните възнаграждения в областта.

Данните на НСИ показват, че в област Добрич в рамките на тези три месеца са започнали работа 5-6 хиляди души, като за повечето от тях става дума за сезонна работа по морето през летния туристически сезон.

Кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова се срещна с хора, работещи по морето.

Какви са условията им на труд, спазват ли се трудовите им договори и колко пари получават чуйте в репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44