Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мистерията на българските гласове" откриха 33-то издание на "Аполония"

С блестящите изпълнения на световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове" пред препълнения амфитеатър в Созопол, официално бяха открити празнците на изкуствата "Аполония". Именитият български скулптор Павел Койчев стана 18-я носител на наградата "Аполон Токсофорос". "Това е творец с голяма фантазия и неуморим дух", каза при връчването на статуетката артистичният директор на фондация "Аполония" Маргарита Димитрова. Според нея той е творец, който спокойно може да бъде наречен мъдрец и представител на световната култура.

Наградата на банката, генерален спонсор на фестивала, след допитване в социалните мрежи, беше присъдена на естрадната прима Лили Иванова. Нейният концерт на "Аполония" е на 1 септември и се очаква с голям интерес.

70 събития, 15 от тях - премиери, са включени в програмата на фестивала. На 5 фестивални сцени "Аполония" и тази година ще представи най-новите и най-интересните събития от културния афиш на страната ни. 10 театрални постановки, литературни премиери, изложби, документално и игрално кино и срещи с бележити автори, очаква публиката в дните до 5-и септември.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна подготовката за четвъртото издание на инициативата за даряване на училищни химни "Светилник"

Започна подготовката за поредното издание на Националната инициатива "Светилник", която обединява хиляди ученици, учители, родители и съмишленици в каузата да сътворим среда, в която децата ни реализират едно по-добро утре. Четвъртото издание на "Светилник" ще се реализира през 2024/2025 година и ще премине под надслова "Музика–лъчи!". Мотото е..

публикувано на 10.09.24 в 13:02

Роман на Керана Ангелова влезе в Топ 10 на немски литературен конкурс

Романът “Слънчогледи за Мария” на бургазлийката Керана Ангелова е избран в Топ 10 на най-големия литературен конкурс "Горещия списък" за 2024 в Германия. В престижната селекция са участвали впечатляващ брой кандидатури на 204 издателства в немскоезиковото литературно пространство – с книги от цял свят, "проговорили" на немски.  Първоначално журито..

публикувано на 10.09.24 в 12:23

Вярват в доброто, борят се, имат каузи… 10-те номинирани за "Будител на годината"

Сред хаоса на света, в който живеем, доброто като че ли често бива подценявано и неглижирано. Но доброто притежава онази сила, която може да преобрази животите ни и да промени света ни. Това е сила, която вдъхновява, привлича и обединява общности. През 2024-а инициативата "Будител на годината" ще отбележи своето 11-о издание, на 1 ноември...

публикувано на 10.09.24 в 09:50

Бургаският куклен театър открива новия сезон с премиера за най - малките

Премиерата на спектакъла за бебета „Аз мога“ поставя началото на новия есенно – зимен сезон в Бургаския куклен театър. Р ежисьор е Петър Тодоров, участват актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова, в създаването му участва и един от най-изявените детски психиатри в България д-р Здравка Янева. Спектакълът е насочен към бебета и деца в..

обновено на 10.09.24 в 08:23

Музика и изобразително изкуство се преплитат във фестивала "Музикални зографи"

На 10, 11 и 12 септември в Бургас ще се проведе фестивал „Музикални зографи“. Ще участват  пианистите Марио Бобоцов и Фани Куцарова, мулти-инструменталният музикант Венци Трифонов, гъдуларят Мартин Владимиров и Мандолинен квартет „Сезони“. Музикалните образи по време на трите концерта ще бъдат пресъздадени върху платно от художника Румен Статков...

публикувано на 10.09.24 в 07:20

Тече записване за уъркшопа „Магията на театъра и киното“ в Бургас

Отворен уъркшоп, насочени към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите лектори на „Магията на театъра и киното“ са не само педагози, но и практици. Сред тях са: Роберт Янакиев, Башар Рахал, Николай Илиев, Георг Киряков, Любомира Башева, Ваня Николова, Веселин Менкаджиев, Никола..

публикувано на 09.09.24 в 13:49

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември.  Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

публикувано на 09.09.24 в 13:48