Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

Снимка: Община Бургас

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември. 

Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит.

Mеждународният детски анимационен фестивал ще предложи селекция от 24 заглавия в конкурсната си програма. Официалното откриване на инициативата ще се случи на 19 септември от 18:00 часа, в зала "Тончо Русев" на Културен дом НХК. 

Във филмите, включени във фестивала, се преплитат новите технологии и класическото анимационно изкуство.

Директорът на фестивала проф. Анри Кулев ще открие събитието с програма от най-добрите късометражни детски анимации. Това са филми от последните две години от държави от цял свят - Нидерландия, Словакия, САЩ, Литва, Португалия, Иран, Франция, Италия, Обединени арабски емирства. Входът е свободен, а проявата се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас по фонд „Култура”.

В дните между 20 и 22-ти септември програмата продължава в Експозиционен център Флора”. Форумът подкрепя и артисти, които вече са поели по пътя на изкуството в Нов български университет. Сред съпътстващите събития е изложба на студентски работи от специалност “Анимационно кино”.

За децата, които мечтаят да бъдат художници и да направят първите крачки в киното, фестивалът за поредна година предлага безплатни анимационни работилници. В събота 21-ви септември, участниците ще бъдат разделени в две групи, по време на които с помощта на менторите Антон Жеков и Кристиян Захариев ще успеят да създадат кратки миниатюри, вдъхващи живот на техните рисунки. Завършената си работа ще могат да видят прожектирана по време на закриването в неделя.


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският куклен театър открива новия сезон с премиера за най - малките

Премиерата на спектакъла за бебета „Аз мога“ поставя началото на новия есенно – зимен сезон в Бургаския куклен театър. Р ежисьор е Петър Тодоров, участват актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова, в създаването му участва и един от най-изявените детски психиатри в България д-р Здравка Янева. Спектакълът е насочен към бебета и деца в..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

Тече записване за уъркшопа „Магията на театъра и киното“ в Бургас

Отворен уъркшоп, насочени към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите лектори на „Магията на театъра и киното“ са не само педагози, но и практици. Сред тях са: Роберт Янакиев, Башар Рахал, Николай Илиев, Георг Киряков, Любомира Башева, Ваня Николова, Веселин Менкаджиев, Никола..

публикувано на 09.09.24 в 13:49
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев пише нов роман на морска тематика

Нов роман на морска тематика пише издателят и писател Захари Карабашлиев, разкри той пред БНР Бургас и допълни, че по план трябва да приключи работата си по него през 2025 година. Писателят отклони въпроса за подробности от сюжета с думите: „Аз тайни не обичам кой знае колко да пазя, но при писането има нещо, което съм забелязал – че ако..

публикувано на 09.09.24 в 08:16

Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе днес от 19:30 часа на сцената на летния театър „Аполония“.  По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите-рудари и лудари. Програмата включва изложба от традиционни носии,  плетива и везба, както и..

публикувано на 08.09.24 в 14:01

Завърши 40-ата Аполония

В Созопол снощи завърши 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" - с концерт на  "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития, сред които изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги. Фестивалът има за цел да съхранява културни традиции и да подкрепя нови..

публикувано на 08.09.24 в 08:23

Община Средец превърна в празник X-тия Национален конкурс "С песните на Комня" (ВИДЕО)

Никола Данданов от град Средец е носител на приза "Комня Стоянова" от X-ия Националния конкурс „С песните на Комня“. Това е и най-голямата награда за изъплнение. П лакетът на името на проф. д-р Стефан Чапкънов за ръководител на фолклорна формация бе присъден на Димитър Йорданов, ръководител на школата по народно пеене в ОДК-Несебър. Наградата на..

обновено на 07.09.24 в 17:33

За 10-и път почитат фолклорната легенда Комня Стоянова в Средец

10-ият юбилеен Национален фестивал „С песните на Комня", посветен на странджанската певица Комня Стоянова ще се проведе днес. Организатор на събитието е Община Средец, а председател на инициативния комитет е кметът Иван Кичев.  Началото е в 9.30 часа в центъра на града. БНР-Бургас е партньор на фестивала. От 13 до 14 часа ще имаме открито студио..

обновено на 07.09.24 в 08:41