Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на хляба не се очаква да падне, смятат експерти

Повишение на цената на хляба има от днес в Хасково

| обновено на 28.08.17 в 14:38
Снимка: архив

Цената на хляба не се очаква да падне, въпреки много добрата реколта от пшеница тази година. Не е изключен дори ръст след поредното повишаването цената на тока, прогнозира пред „Хоризонт“ Евгени Жеков – директор на старозагорската мелница.  Според него от 20 години не е имало толкова качествена пшеница, затова лесно се продава на пазарите в ЕС и арабските страни. 

Радослав Христов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите твърди, че реколтата не е еднакво добра за всички, като добавя, че първи път от 2007 година и субсидиите са изплатени с голямо закъснение. Той не се ангажира с прогноза за цената на хляба, но направи сравнение между 2008 година, когато килограм пшеница се е продавал за 52 стотинки, а хлябът  - за 1 лев. Сега цената на хляба е същата, но цената на пшеницата е два пъти по-ниска. 



В Хасково от тази сутрин хлябът е по-скъп с 10 стотинки. В търговската мрежа с по-високи цени са най-купуваните бял и типов хляб, производени в местния хлебозавод. От фирмата не обясняват причините за поскъпването.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44