Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха евакуацията на село Влахи

| обновено на 29.08.17 в 10:55
Снимка: БГНЕС

Шести ден продължава битката с пожара в Пирин. Властите и огнеборците се надяват до края на деня пламъците да бъдат загасени.

Над Пирин и Кресненското дефиле заваля дъжд. Вятърът обаче не стихва. Точно той разпали пожара вчера в района на село Влахи, а хората там бяха евакуирани. Само петима са постоянно живеещите в селото. Вчера бяха изведени 27 души и бяха настанени в общинския център в Кресна. Главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обаче съобщи на брифинг, че евакуацията вече е отменена и хората ще бъдат върнати по домовете им: 

Надявам се днес да обявим няколко добри новини. Започвам с първата. Ситуацията в село Влахи е под контрол, поради което отменяме принудителната евакуация и колегите от полицията имат за задача да въведат хората в своите домове.

До полунощ е продължила битката с огнената стихия, за да не стигне огънят до селото и да засегне къщите. Огнен стълб с височина над 35-40 метра е успял да премине през пътя, да прехвърли изградената 16-метровата преграда и да пренесе пожара на още по-голяма територия. За няколко часа са били евакуирани дори огнеборците, тъй като е имало пряка опасност за живота им. Бранко Попов, който работи в Държавното горско предприятие – Кресна, разказа пред "Хоризонт":

Въпреки техниката, въпреки организацията, се получи голям огнен стълб. Все пак успяхме да спасим да не влезе в селото. Бил съм на много пожари, но и по-стари колеги от мен казаха, че такова нещо не са виждали. Много голям фронт навсякъде. Умората е силна.

Снимка: БГНЕСНово запалване е имало и край село Ощава, но огнището е било загасено бързо.

Нощта беше драматична. Възникнаха две нови тежки огнища, зад нас, между село Сенокос и село Ощава. Върхов пожар. Колегите успяха да се справят чудесно, поздравявам ги за това. Не допуснаха село Ощава отново да бъде опожарено, каза комисар Николов.

Огнената стихия в подножието на Пирин не успя да засегне високите части на планината и Националния парк, но щетите от нея бяха наречени екологична катастрофа.

На 100% е загасен пожарът в Кресненското дефиле на международния път Е-79. Бедственото положение вече е отменено.

Над 600 огнеборци от пожарните служби, горските стопанства, Агенцията по горите, военни, рейнджъри от парковите дирекции и доброволци участват в гасенето. Неправителствени организации подкрепят огнеборците с вода и закуски.

Над 40 пожарни автомобила, високопроходими коли на Югозападното държавно предприятие, четири булдозера и два хеликоптера също работят на място. Комисар Николов обяви и задачите пред екипите днес:

На първо място, включваме още един хеликоптер, три хеликоптера ще бъдат включени. Това е хеликоптер на частна фирма, не я споменавам умишлено, която изрази готовност да окаже съдействие.

Направихме две нови просеки по стари горски пътища, с което смятаме, че сме установили контрол върху разпространението на пожара в посока Парк "Пирин". Това е основната задача днес, категорично да прекъснем разпространението на пожара към Пирин и с това опасността за националния парк.

Скалата, Кривият тунел, 100% контрол, нещата са, не бих казал, приключени все още, но стоят добре.

Има един участък, върху който днес ще поработим повечко. Това е участъкът, който е в близост до трасето на газопровода. Смятаме, че и там нещата вървят към добра посока.

Бранко Попов от Държавното горско стопанство Кресна, обясни каква според него може да е причината за пожарите при Креснеското дефиле:

Небрежност, както винаги. Един запалил някакво стърнище, има и много стари хора тука нагоре по селата, нищо чудно, но най-вече от цигари. Хвърли фаса и от колатгта или не го изгаси хубаво и от там. 

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44