Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на Швейцария в София - 2017

Денис Кнобел – посланик на Швейцария у нас
Снимка: БГНЕС



Дните на Швейцария в София, които се организират за първи път, ще бъдат отбелязани със серия събития. На Моста на влюбените до НДК посланикът на Швейцария Денис Кнобел и кметът на София Йорданка Фандъкова ще открият фотографска изложбата "Швейцария: природа и иновации". 

Изложбата съдържа 60 фотоса, които представят Швейцария пред българската публика чрез природата ѝ и иновациите. През 2017 година за седма поредна година Швейцария бе определена за най-иновативната страна в света в класацията на Глобалния иновационен индекс.

Посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел коментира в интервю за предаването „Преди всички“:

Акцентът ни ще бъде върху 4 проекта в рамките на Дните на Швейцария. Основното събитие е т.нар. „Мост на Швейцария“, чиято основна тема е партньорството между Швейцария и България в областта на природата и иновациите. То ще е на Моста на влюбените и ще продължи през цялата седмица.

Със 76 млн. франка в ключови сфери Швейцария оказва подкрепа на България в рамките на швейцарския принос към разширения ЕС:

Помощта е в рамките на 10 години. Налице са много проекти, малки и по-големи, включително в областта на научните изследвания. Проектите са основно в областта на околната среда, въвличането на уязвими групи, например ромите, енергетиката, сигурността и други, проект за въвеждане на т.нар. дуално образование в българската образователна система.

Всяка сряда пред Министерството на земеделието има фермерски фестивал, озаглавен „От нашата ферма с любов за вас“ със занаятчийски храни, произведени по проекта „За Балкана и хората“. Посланик Кнобел каза:

Фермерските пазари са място, където искаме да окуражим хората да отидат директно при фермерите и да си купят пресни продукти. Важното е, че това е иновативно. Проектът е създаден с помощта на министерството и със съдействието на Столична община. Надяваме се, че българските институции ще поемат тази инициатива в свои ръце и ще я продължат в бъдеще.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44