Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на турско-руските икономически отношения и преориентира ли се Турция от Запада към Русия

Снимка: архив

Намерението на Турция да купи руски ракети "С-400" и общите енергийни проекти не означават преориентиране на турската политика от Запада към Русия, смята доц. Емре Ершен, специалист по руско-турски отношения в истанбулския университет "Мармара". В интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Ершен посочи, че Русия по определени въпроси не може да замести политическите и икономическите връзки с ЕС и НАТО:

Въпросът за смяната на принадлежността на Турция не е нов. Традиционната турска политика e на балансиране на Запада с Русия. Много се говори за Шанхайската организация за сътрудничество, за Евразийския икономически съюз, но те не могат да са алтернатива на ЕС и НАТО. Ако погледнете стокооборота на Турция, 50% се дължи на търговията с Европейския съюз. Русия е важна, но най-важният компонент от отношенията ни с нея е енергетиката, а там Турция е зависима от Русия, няма равнопоставеност. Вероятно Турция ще закупи от Русия системите С - 400, но това е само, за да даде знак. По-лесно се общува със западните партньори, защото ги познаваме заради дългите ни връзки с тях. Русия ни е неизвестна. Тя никога няма да бъде напълно надеждна, лоялна към турските интереси. Тя има собствени интереси, също както и САЩ, но със Съединените щати поне имаме институционални механизми, каквито с Русия липсват.
Това балансиране винаги е било ходене по тънка линия и трябва да се прави внимателно.

По отношение на информациите, че вече са изградени около 200 км. подводни тръби за проекта „Турски поток“ и се очаква първата тръба да бъде пусната в експлоатация до края на 2018 г., Мехмед Йогютчю – бивш турски дипломат, специалист и консултант в енергийната сфера, коментира в интервю за „Събота 150“:

Енергетиката е ключова, защото Турция е зависима 98% за вноса на природен газ и 93% от внос на петрол. Русия е основен партньор, който доставя около 65% от нашия газ. По отношение на „Турски поток“ има два въпроса - по „Турски поток“ - 1 Турция ще получава директно руски газ и така ще бъдат избегнати всички транзитни страни - Украйна, Румъния и България. Също така, ако получим отстъпка в цената, това ще бъде повече от добре дошло, но „Турски поток“ - 2 е проблематичен в редица отношения. Първо, ако ЕС приеме газ, който идва от Турция да отива през Гърция по дъното на Адриатическо море към Италия подобно на проекта ТАНАП с азербайджански газ от находището „Шах Дениз“-2, това може да провали плановете за Южния газов коридор, за който ЕС и САЩ настояват за намаляване на газовата зависимост от Русия.
Трябва да разглеждаме проекта във връзка със „Северен поток“-2, който ще доставя газ директно през Балтийско море в Германия. Ако той продължи напред тогава няма да има нужда от „Турски поток“-2, защото европейският газов пазар няма да може да усвои такива големи количества, защото търсенето е ниско. Мисля, че стратегията на Русия е да поддържа и двата проекта едновременно и да видят кой от двата ще може да се реализира първи.

В звуковия файл можете да чуете подробностите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44