Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампанията по пътна безопасност "Паркирай телефона"

Снимка: БГНЕС

Над 4000 листовки ще бъдат раздадени в рамките на започващата днес кампания по пътна безопасност "Паркирай телефона", насочена към шофьори, велосипедисти и пешеходци. Инициативата се провежда под егидата на Европейската комисия и на Международната федерация по автомобилизъм. Марио Нецов, аналитик в Съюза на българските автомобилисти, представя кампанията у нас:
Листовката представлява едно кръстовище, където децата и учениците ще могат да изиграят ситуации, които могат да се случат, ако използват телефона, когато се пресича, управлява автомобил или кара велосипед. Целта е да се развие мисленето защо не е правилно да използваме телефона, когато пресичаме и управляваме транспортно средство, как може това да ни разсее и доведе до произшествие.
За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ивайло Търпанов от СБА изтъкна, че кампанията се провежда в целия свят и в нея участват 245 автомобилни клуба като СБА, книжките са еднакви. Ще бъдат обхванати деца в предучилищна възраст, защото именно тогава се изгражда бъдещото им поведение. 
Кампанията е насочена, както вече казахме, и към децата, и към по-възрастните шофьори, и към пешеходците. Основният акцент е наистина телефонът. Оказва се от проучване на ФИА, че голяма част от пътно-транспортните произшествия са продиктувани именно от употребата на телефон по време на участието на движението на пътя, което най-общо можем да го изразим в писане на SMS-съобщения по време на шофиране, слушане на музика със слушалки, докато пресичате на пешеходната, говорене по телефона, докато шофирате - с едната ръка държите телефона, с другата управлявате автомобила. Тоест, кампанията казва така: "Телефонът разсейва! Трябва да го оставим! Да го паркираме в джоба си".
Неслучайно това съвпада и с новата кампания на КАТ, при която раздават hands-free устройства на новорегистрирани автомобили. Тоест целта на КАТ е също да обърне внимание именно на този проблем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44