Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гийом Балас: По-добра идея е ЕС да се подсили, вместо да се разширява

Според евродепутата Гийом Балас от Партията на европейските социалисти, в речта, която френският президент Еманюел Макрон произнесе тази седмица за реформирането на Европейския съюз, има положителни елементи, но и доста противоречия и нереалистични идеи. Балас нарича разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани глупост и се противопоставя на германо-френската ос в общността.

Трябва да се борим срещу социалния дъмпинг, но Макрон не дава никакво предложение, което реално да води до решаването на проблема. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" евродепутатът Гийом Балас:

Такава беше и полу позицията му за екологията, означаваща полу нищо. Той иска разширяване на Балканите, което намирам за глупаво. Смятам, че е по-добра идея Европейският съюз да се подсили, както и неговите вътрешни механизми, вместо да се разширява, но трябва да призная, че той каза интересни неща за еврозоната, за парламента в нея, а това са демократични механизми и в крайна сметка Европа иска да е синоним на прогрес, не само на регрес за хората. Трябва да сме честни и да признаем, че от една страна тази реч беше интересна и то ако я сравним с трима предишни президенти, които нищо не казаха, направиха или придвижиха за Европа. В същото време трябва да имаме трезв поглед и да кажем, че това едва ли ще стигне далеч, ако няма по-ясни признания. Лично мен допълнително ме притесняват две неща – изобщо не вярвам в съвместна стратегия с германската десница. За мен това е глупост, която няма да се случи. Още повече, че г-жа Меркел не получи мнозинство на изборите. От тази гледна точка, еврозоната няма да отиде напред – Германия не иска парламент в еврозоната, нито икономическо управление там, нито пък напредък по въпросите за прозрачността при свободния обмен. Същото важи и за екологичните въпроси от сериозна значимост. Германия няма да вложи своите средства в бюджет, предназначен за инвестиции.

Цялото интервю с Гийом Балас можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44