Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Херберт Салбер: България знае какво да направи, за да бъде приета в Шенген

Снимка: БТА

България добре знае какво трябва да направи, за да бъде приета в Шенген. Това каза в интервю за "Хоризонт" новият посланик на Германия в София н. пр. Херберт Салбер

На България ѝ липсват още стъпки в посока утвърждаване на правовата държава и борба с корупцията. Това, между другото, не е твърдение на германското правителство, а на Европейската комисия. Прочел съм не един доклад с това твърдение, а и тази забележка е споменавана открито в прав текст. Така че мисля, че е ясно какви задачи има да изпълнява България. За еврото много от условията са изпълнени. Сега мисля, че България е на ход да предприеме съответните стъпки. Вероятно това скоро ще се случи. Доколкото аз мога да преценя, България е изпълнила до голяма степен изискванията за членство в еврозоната.
На 3 октомври Германия чества 27 години от своето обединение. 327 дни след падането на стената в Берлин е подписан договорът за присъединяване на бившата ГДР към Федералната република. Падането на режима в Източна Германия идва неочаквано бързо, но тогавашният федерален канцлер Хелмут Кол разчита правилно, че е настъпил историческият час за обединението на разделена Германия. Западногерманските дипломати предприемат спешна офанзива и преговарят с четирите победителки във Втората световна война, които трябва да благословят обединението и с това възникването на най-голямата държава в сърцето на Европа. Според новия посланик на федералната република у нас 27 години след обединението "Германия се справя добре", икономическото състояние е добро и обществото се развива.
Разлики между източногерманските и западногерманските провинции има. Например в нивото на пенсиите, в някои области и в нивото на заплатите. Но, нека не забравяме, че процесът на изравняване, на компенсиране на тези разлики продължава и краят му се вижда. Вижте, в източните провинции винаги ще намерите хора, които се чувстват пренебрегнати. Това е видно и от хода на политическия живот. В отделни случаи това може и да е така, но според мен, в общ план шансовете да преодолеем тези чувства са добри.
Според посланика успехът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се дължи на протестен вот и предизвикателството пред политическия елит е да отправи своите предложения към хората, които се чувстват изолирани и неразбрани:
При феномена "Алтернатива за Германия" определено става дума за протестна партия. Тя действа за хората като вентил, през който недоволните изпускат парата. Сега въпросът е политическият елит да отговори на това разочарование и да отправи своите предложения към тези хора, които се чувстват изолирани и неразбрани. Политиците трябва да помислят върху този въпрос. А загубата на големите партии не е нищо друго, освен обратната страна на този феномен.
В интерес на Германия е отношенията с Турция да се нормализират и правителството работи в тази посока, изтъкна дипломатът, който не се ангажира с прогноза и кой от предложените от председателя на ЕК вариант за развитие на ЕС би одобрило новото правителство в Берлин.
В момента трудно може да се каже, към какъв модел ще се стреми Германия. Знаете - още нямаме ново правителство. По тази тема политическите партии от една бъдеща коалиция трябва тепърва да определят позицията си. Темата за бъдещето на ЕС в последно време занимава много политици, особено френския президент, който държа реч миналата седмица. Германия сега трябва да определи позицията си, но в момента наистина е трудно да се каже, каква е тенденцията.
Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44