Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Иранската сделка не може да отпадне с решението на една страна

Снимка: БГНЕС

Ядреното споразумение с Иран  се базира на резолюция на Съвета за сигурност на ООН и не може да бъде приключено с решението на една страна. Това каза на извънреден брифинг еврокомисарят по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

През юли 2015 година цялата международна общност приветства резултата от 12-годишните напрегнати усилия по иракската ядрена програма – съвместният всеобхватен план за действие, обхващащ 1004 страници, каза Могерини и добави:

Това не е двустранно споразумение, то не принадлежи на нито една отделна страна и нито една страна не може да му сложи край. Това е мощна сделка, която дава гаранции и силен мониторингов механизъм, че иранската ядрена програма е и ще остане изключително за граждански цели.  Като международна общност, със сигурност това важи за Европа, не можем да си позволим да развалим споразумение, което работи и дава резултати, особено сега.

Могерини припомни, че Международната агенция за атомна енергия е проверила 8 пъти дали Иран изпълнява всичките си задължения по споразумението. Тя добави, че след изявлението на президента Тръмп, то е в ръцете на Конгреса и заяви:

Вярваме, че имаме колективна отговорност да го запазим за нашата лична колективна сигурност. Международната общност, и Европейската в това число ясно показа, че сделката действа и ще продължи да действа. Европейският съюз продължава изцяло да подкрепя иранската ядрена сделка,при зачитането на всички нейни клаузи и страни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44