Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади технически гении се събраха в Горна Оряховица на тридневен конкурс-изложение

Снимка: БГНЕС

Българските млади технически гении се събраха в Горна Оряховица, където до днес, включително, се провежда тридневен конкурс-изложение. На форума 52 ученически и студентски екипа с близо 300 участници показват своите разработки в областите на електрониката, роботиката и електромеханиката. Ученически и студентски разработки вече са откупени от бизнеса и имат своето реално приложение.

За втора поредна година в Горна Оряховица среща си дават младите надежди на България и техни колеги изобретатели от Украйна и Румъния. Конкурсът-изложение "Младежко техническо творчество“ се организира от общината, фондация "Милен Григоров“ и двама собственици на машиностроителни фирми в региона.

Стажанти в горнооряховска фирма направиха печка на дърва, която произвежда електричество. Компактният уред е висок около 50 сантиметра, а когато се запали и температурата достигне 150 градуса, а това става за около 15 минути, генератор започва да подава електричество. То е достатъчно с тази печка да си осигурите осветление, да си заредите мобилните телефони или да се захрани друг акумулатор. Иновативната печка предстои да влезе в производство.

Разработката на учениците от Видин вече успешно е приложена в земеделско стопанство, произвеждащо екологична продукция, разказва Мартин Евдокимов, който е един от изобретателите:

Нашият проект е разработка на аквапоника. Това е затворен биологичен кръг, в който протича метаморфоза между растения и риби. С водата, която се използва за рибите, се напояват растения. Рибите обогатяват водата с полезни вещества, нитрати, след което водата минава през растенията, те също обогатяват. Така водата, пречистена, се връща отново при рибите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44