Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три истории за парашутисти в Деня на парашутиста

Снимка: БГНЕС

18 октомври е Ден на парашутиста. Определен е за официален празник с решение на министъра на отбраната през 1994 година. На този ден през 1944 година Парашутната дружина от състава на Първа българска армия участва за първи път в реални бойни действия и получава бойното си кръщение в битката при Стражин.

Българският елит в спортния парашутизъм днес е с побелели коси, но ентусиазмът и авантюризмът са като в онези луди младежки години, когато държавата беше взела под крилото си въздушните спортове.

В края на 90-те години на миналия век държавата разформирова аероклубовете, а България беше трета световна сила в парашутизма, с болка си спомнят днес спортистите ветерани. 

Матей Тодоров от Радио Варна станал журналист заради парашутизма. Искал да пише и говори за небето, самолетите и скоковете. Има 420 парашутни скока. Приключил заради гръбначна травма. Възпитаник е на Иван Каракашев от първия аероклуб в страната – този във Варна:

Найден Давидков е един от доайените в българския парашутизъм с повече от 6000 скока. Започнал е през 1966 година в ЦСКА, а през 70-те години е автор на няколко световни рекорда. През 1991 година окончателно се приземил.

Днес парашутизмът е частен бизнес, а скачането с парашут е възможно за почти всеки, стига да може да си го плати. Държавата абдикира от въздушните спортове и парашутизма, споделя болката си 83-годишният Николай Драганов. Той е безспорен авторитет във въздушните спортове, заслужил майстор на спорта по парашутизъм, международен съдия, летец. Има издадени няколко документални книги, за които казват, че са летописи на парашутизма и авиацията.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44