Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Добрев - нестандартният политик

Снимка: Ани Петрова, БНР
На 19 октомври бе отбелязана 70-ата годишнина от рождението на спорния за много българи политик - покойният Николай Добрев, член на Висшия съвет на БСП, министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов и номиниран за министър-председател в началото на 1997 година.  
Роден е на днешния ден през 1947 година в град Гоце Делчев (тогава Неврокоп), завършил геофизика във Висшия минно-геоложки институт в София и инженер-геолог по професия, но през цялото време се занимава и с политическа дейност като активист на БКП и след това БСП.
Хората обаче ще запомнят Николай Добрев като човекът с особено важна роля в по време на политическата и икономическата криза от края на 1996 и началото на 1997 година, когато в София и в големите градове хората протестираха почти всеки ден.
Тогава - в началото на 1997 година Николай Добрев беше номиниран за премиер на второ правителство на управляващата коалиция БСП и коалиция и официално получи мандат за съставяне на кабинет. След неколкодневни тежки преговори с опозицията, Добрев и тогавашният лидер на социалистите Георги Първанов заедно върнаха мандата на президента Петър Стоянов - това стана на 4 февруари и с това се прекратиха масовите протести срещу управлението на БСП из цялата страна.
Това, което беляза политическата кариера на Николай Добрев тогава - връщането на мандата за съставяне на правителство - със сигурност е било най-трудното решение за този и без това нестандартен политик. Това се сметна за недопустима слабост от страна на много социалисти, но за онзи политически момент, то бе единствено възможното… макар Добрев да си спечели много врагове сред колегите си - социалисти.
Години наред политически наблюдатели чертаеха теоретично какво би се случило, ако Добрев не беше се решил на тази постъпка, но това са само фантазии.
Николай Добрев със сигурност щеше много да критикува и правителството на ОДС, но коварната болест вече беше налице. Ракът го отне от живота през 1999 година - беше само на 52 години.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.