Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът прие експертизите, че Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му са използвали социалните мрежи, за да пропагандират идеите на ИДИЛ

| обновено на 25.10.17 в 17:30
Снимка: БГНЕС

Пазарджишкият окръжен съд проведе заседание по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те негови поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава“ и призив към джихад.  Изслушани бяха вещите лица Александър Шунин и Пламен Орханкелиев, които са направили преводи от арабски и от турски езици на фейсбук профилите на обвиняемите.

Пазарджишкият окръжен съд прие експертизите на вещите лица, че Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му са използвали социалните мрежи, за да пропагандират идеите на групировката "Ислямска държава". 
На видео стената в съдебната зала бяха показани контактите на подсъдимите с профилни снимки и коментарите с джихадистки послания на турски и арабски език Чрез социалните мрежи подсъдимите са отправяли покани за приятелство към единобожието, защото целта е  да се наложи исляма от епохата на добродетелта, тоест салафизма. Във ФБ са тиражирани снимки на бойци на Ислямска държава, проповеди на Ахмед, обръщение на последователи на ИДИЛ и снимки на Ал Багдади. Всичко това е правено с цел пропаганда, каза прокурор Нели Попова:
Чухте, експертите казаха, че всички са свързани с "Ислямска държава".
Защитата определи експертизата като опорочена. Адвокат Вакил Генчев заяви:
Тя е некомпетентна, опорочена и не следва да бъде приета, а да бъде назначена нова.
Съдът не уважи възражението на защитата

Според обвинението Ахмед Муса Ахмед и хората му са насаждали чрез социалните мрежи верска нетърпимост.

Заседанието премина шумно и бурно, предаде кореспондентът на БНР в Пазарджик Невена Петрова.

Още за днешното заседание чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44