Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против отглеждането на американски норки за ценни кожи у нас

| обновено на 25.10.17 в 14:28
Снимка: http://vantas.ru

Кръгла маса по въпросите, свързани с отглеждане на американски норки за ценни кожи у нас се проведе днес във Висшето училище по застрасховане и финанси. Форумът се организира от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Норката, която се отглежда в България е толкова опасна, колкото всички останали видове норки, обясни в предаването ни "Хоризонт за вас" проф. Георги Георгиев, който представи научното становище за оценката на риска.

С изключение на факта, че все пак, ако тя излезе в околната среда, норката е един инвазивен вид, който би могъл да взаимодейства с конкурентни видове в природата, добави проф. Георгиев от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, които в свое становище дават препоръки към Агенцията по храните и към нормативната уредба, върху която се гради оглеждането на норки за ценни кожи в България, така че да се гарантират интересите на обществото.

Основният проблем е не толкова самата американска норка, а колкото дали въобще в България да има такъв тип индустрия или не, добави в ефира на "Хоризонт" Петя Алтимирска - природозащитник от организацията "Кампания и активизъм за животните в индустрията".


Най-голямата ферма у нас е край старозагорското село Маджерито, за закриването на която беше организирана онлайн петиция, в която вече са се подписали 2 200 души. В момента е в ход друга петици - за пълна забрана за отглеждането на животни за кожи в България.

Към този момент норката не се счита за инвазивен вид - нейното отглеждане не е забранено в ЕС, обясни Павлина Кузманова - председател на Асоциацията на норковъдите в България.

Фермата в Маджерито не работи в нарушение на действащото българско и европейски законодателство, но тъй като е остаряла, в нея не са включени някои регламенти на ЕС, категоричен е и доктор Даниел Миков - директор на Агенцията по храните в Стара Загора, която извършва контрол върху дейността на фермата. Необходимостта от промяна не отрича и Кузманова.
 
Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44