Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата, в която в Каталуния обявиха независимост

Парламентът на Каталуния
Снимка: БТА


Акценти от обзора на събитията по света от последните седем дни:

- Каталунският парламент обяви с неголямо мнозинство независимост от Испания и на свой ред бе обявен за разпуснат от испанския премиер Мариано Рахой. Европа и САЩ се обявиха за териториалната цялост на Испания. Сепаратистите се зарекоха да не се подчиняват на Мадрид, а Рахой свика избори в Каталуния на 21 декември.

- Пет милиона жители на двете най-богати области в Италия - Ломбардия и Венето, гласуваха на референдум за повече самостоятелност от Рим. Рискът от задълбочаване на пропастта между богатия Север и бедния Юг нараства, предупреждават наблюдатели.

- Популисти, „пирати“ и комунисти се класираха на челните места в изборите за чешки парламент. „Чешкият Тръмп“ Андрей Бабиш победи убедително, но се оказа изолиран заради съмнения в злоупотреби с еврофондове.

- Австрийската „Партия на свободата“ е на път да се върне във властта 17 години след като навлече на Австрия санкции от ЕС с пронацистките изказвания на Йорг Хайдер. Победителят на изборите от 15 октомври Себастиан Курц обяви, че започва коалиционни преговори със сегашния ѝ лидер - Хайнц-Кристиан Щрахе.

- В Германия консерватори, либерали и „Зелени“ се препънаха по пътя към съставяне на общ кабинет. „Алтернатива за Германия“ се оказа изолирана още на първото заседание на Бундестага.

- Европарламентът определи позицията си за бюджета на ЕС през 2018 година: повече пари за борба с младежката безработица, подпомагане на страните от южното Средиземноморие и Западните Балкани, и по-малко за Турция.

- Европейската централна банка анонсира намаляване на количествените улеснения за икономиката в еврозоната.

- Поредната война в Близкия изток върви към края си, но още преди да е завършила започва друга. Иракската армия настъпи едновременно срещу „последната бърлога“ на джихадистите в Ирак и срещу доскорошните си съюзници - кюрдите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44