Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Русия призна приноса на българския народ в спасяването на българските евреи

| обновено на 05.11.17 в 08:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия продължава историческия спор с България за спасяването на българските евреи през Втората световна война

Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число на представители на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително в спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта, пише на страницата руското посолство във Фейсбук в отговор на протеста от българското външно министерство.

В същата публикация се изразява „сериозна загриженост“ заради „непрекъсващите от години вандалски актове“ спрямо Паметника на Съветската армия в София. От решаването на проблема с редовното оскверняване на мемориала вниманието се отклонява на изключително важни, но само косвено свързани с въпроса теми, смята посолството на Руската федерация и приканва българските власти да вземат „най-накрая“ необходимите мерки за установяване и привличане на виновните под отговорност.

Малко след като публикува признание за приноса на българския народ в спасяването на българските евреи през Втората световна война, посолството на Русия у нас публикува на страницата си и мнение на Михаил Мягков - научен директор на Руското военно-историческо общество. Според него външното министерство в Москва е „абсолютно право“ да твърди, че Съветската армия е предотвратила депортацията на евреите от България.

Депортирането е било предотвратено през 1943 година благодарение на противопоставянето на гражданите и на позицията, заета от Българската православна църква, на обществените организации и самия цар Борис, смята Мягков. Според него обаче главният аргумент за линията на поведение на българските власти е била променената обстановка на фронта и победите на Червената армия при Сталинград и Курск. След прелома във войната българските власти са били принудени да се оглеждат за контакти с Антихитлеровата коалиция, а без Червената армия нацистите са щели да ги принудят да участват в Холокоста на своя територия, смята руският историк.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Кр. Каракачанов: Спасението на българските евреи е дело на българския народ

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи като исторически скандал изказването на говорителя на руското външно министерство, че депортирането на евреи от България е било предотвратено благодарение на Съветската армия.  Каракачанов заяви:..

публикувано на 04.11.17 в 17:10

Р. Радев: Изказването на руското МВнР за българските евреи е непознаване на историята или опит за провокация

Президентът Румен Радев реагира остро на вчерашното изказване на говорителя на руското външно министерство, че депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта е била предотвратена, благодарение на Съветската армия . Държавният глава допуска,..

обновено на 04.11.17 в 13:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44