Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти отчитат бум на професионалните алергии

Снимка: БГНЕС

Рискът от развитието на професионални алергични кожни заболявания при фризьорите е много висок. Те често страдат от екзема на ръцете, защото в своята работна среда са в постоянен контакт с различни алергени като бои за коси, измиващи препарати и ароматни масла.

Гергана Алексиева работи като фризьор от 40 години, разказва, че никога не е имала кожни проблеми, но много нейни колежки са се отказали от професията заради появата на професионални алергии:

Моя колежка стана толкова алергична към материалите, с които работим, че напусна работа. Даже и при подстригване от космите получаваше задух.

Има бум на професионалните алергии. Това съобщи в интервю за предаването "Хоризонт до обед" дерматологът доц. Жана Казанджиева:

Фризьорките наистина са все по-малко застрашени от гледна точка на това, че новите бои, съгласно европейските документи, са със строга регулация и не могат да задържат повече от 2% от най-тежкия алерген в крайния продукт. Проблем има при маникюристките и новите гел лакове. Наистина при тях има бум на алергиите на екземата на ръцете при маникюристките. Не по-малко са застрашени медицинските работници и медицинските сестри заради непрекъснатия им досег с лекарства.

Цялото интервю с доц. Жана Казанджиева и репортажа на Еленица Маринова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44