Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто е кауза за двайсетте жени от Сдружение „Човеколюбие“ в Горна Оряховица

| обновено на 16.11.17 в 14:39
Снимка: архив

Човеколюбието е християнска и човешка добродетел, която ни задължава да се отнасяме към околните с уважение, да избягваме несправедливостите, насилието и беззаконието, да уважаваме личността, честта и живота. Човеколюбието е да правиш добро, казват жените от Горна Оряховица, които вече 10 години не спират да организират благотворителни каузи в помощ на нуждаещите се. Обединява ги Сдружение „Човеколюбие“, чрез което помагат на самотни възрастни, на сираци, на многодетни майки, на приюти и старчески домове, на онкоболни, организирайки благотворителни инициативи.

За човека се цени по това какво е направил за живота на другите. Жените сме призвани да даваме живот и би следвало да се стремим да го запазим, независимо по какъв начин, казва от мъдростта на своите 72 години бившата медицинска сестра Пепа Лазарова:

Аз какво ще оставя след мен? Ще оставя една топлинка, която съм предизвикала в техните сърца. Една благодарност, която някой път се изказва с думи, а друг път – с поглед. Това е достатъчно да ми облекчи болките, старините и да си отида с чувство на спокойствие, че съм дала нещо за живота. Колкото и да сме обезверени, ние имаме дълбок корен в нас на доброто.

На доброто се е посветила и 69-годишната Стела Тодорова. Преди 13 години тя е една от седемте създателки на Асоциацията на онкоболните, а от година е част от  сдружение „Човеколюбие“:

Някакъв съвет да му дадеш, да го успокоиш човека, който страда. Правим събрания, правим базари, концерти, просветна дейност.


74-годишната днес Събка Стоянова е създателят и идеологът на сдружение „Човеколюбие“ в Горна Оряховица.

Доброто започна да изчезва от нашия живот, появи се голямо лицемерие, неискреност, омраза, което разедини хората. Аз съм дългогодишен ръководител, 25 години, на ученици във водещ техникум в страната и това ми беше много непонятно, дори болно на сърцето. И реших, че е мой дълг да възвърна доброто у хората, да подам ръка. Върнахте ли си надеждата в доброто? Върнах я, защото с всяка измината година хората, които ни помагат, хората с милосърдни сърца, се увеличават. Увеличават се и хората, които имат нужда от вашата помощ. Натъжава ме, защото е неправилно в 21 век да има около нас толкова нещастни, толкова обезверени хора, хора, които искат да умрат, защото няма кой да им помогне. И това ни възвърна силите да помагаме и на онкоболни деца. Едно от тези деца, на които помогнахме преди 10 години, е студент в момента, на самотни жени, на многодетни майки.

Добродетелните инициативи на сдружение „Човеколюбие“ в Горна Оряховица намират и международен отзвук. Племенницата на Събка Стоянова създава клуб „Човеколюбие“ сред българската общност в британската столица Лондон.


Част от доброволките от сдружението

Целия репортаж на Здравка Маслянкова за  Сдружение „Човеколюбие“ чуйте от звуковия файл.. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44