Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Европейският стълб за социални права дава много шансове за работещите в България

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС
Възстановяване на доверието на гражданите в стабилността на ЕС, намаляване на неравенствата сред страните-членки и знак, че най-бедните от тях не са забравени. Тези послания отправиха на срещата си в Гьотеборг лидерите на страните от общността с приемането на декларация срещу социалния дъмпинг, наречена "Европейски социален стълб за социални права“. Документът съдържа принципи за гарантиране на адекватно заплащане, запазване на работните места и стимули за търсене на работа. Включени са и текстове за спазване правото на образование и равнопоставеност на мъжете и жените. Европейският стълб за социални права дава много шансове за работещите и в България, каза в интервю за "Хоризонт" председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Той смята, че вчерашната социална среща на върха на Европейския съюз в Гьотеборг би могла да помогне чрез въвеждане на общи принципи, в това число и за България, като даде следния пример:

В съотношение поне 50 процента, а някои казват и 60 процента да бъде минималната работна заплата към съответно средната работна заплата в държавата-членка, за която се отнася. Общ принцип, който да бъде въведен в общия семестър на наблюдение от Комисията и да се дават съответните препоръки и санкции, когато дадения принцип или дадения конкретен механизъм не се изпълняват.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ангелина Пискова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44