Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Александър фон Хумболт“ с принос за развитието на българо-германските научни отношения

Държавният глава Румен Радев удостои Фондация „Александър фон Хумболт“ с Почетен знак на Президента на Републиката
Снимка: БГНЕС

Фондация "Александър фон Хумболт“ подпомага българската наука от началото на 60-те години, когато първият български учен пристига в Западна Германия със стипендия на фондацията. Оттогава, въпреки Студената война и Желязната завеса, спиращи контактите между двете части на разделена Европа, близо 400 български изследователи и емблематични за българската научна общност личности са подкрепени в научната си дейност с Хумболтова стипендия. Мнозина са носители на престижната Хумболтова награда.

Тази седмица награда получи и фондацията "Александър фон Хумболт“ за изключителния принос за развитието на българо-германските научни отношения и подкрепа на българския научен потенциал. Президентът Румен Радев връчи най-високото институционално отличие - почетния знак на Президента на Република България, на генералния секретар на фондацията д-р Ено Ауфдерхайде.

Подтисничеството на свободата в науката върви винаги ръка за ръка с подтисничеството на различното мнение. Това са думи на д-р Ено Ауфдерхайде. Макар и казани по друг повод, те добре описват историята на българо-германските отношения в научната сфера:

Самият факт, че с помощта на фондацията първият български учен пристига в Западна Германия още през 1964 г., показва, че науката може да хвърля мостове дори и в политически сложни времена. Това се случва все пак почти десет години преди установяването на официални дипломатически отношения между България и Германия. С падането на Желязната завеса настъпиха сериозни промени. Днес вече свободно разменяме знания. Освен това радостното е, че обменът се отнася не само до хората на науката - не малко хумболдианци, стипендианти на фондацията, днес работят в други сфери, представени са включително и в политиката и икономиката.

При среден процент 0,72 за ЕС, ние сме с 0,27. В Германия този процент е 0,92, т.е. три пъти повече. Това отбеляза в интервю за "Хоризонт" проф. Илза Пъжева, председател на Хумболтовия съюз в България и международно признат авторитет в областта на молекулярното моделиране:

Всъщност подкрепата на науката в Германия в сравнение с българската не се измерва само в процента от БВП, тя е мултидименсионална. Трябва да инвестираме в наука. Необходимо е по-ясно разбиране за ролята на науката за развитието на нашето общество, за нашата държава. Без наука няма прогрес в нито едно отношение.

Цялото интервю с д-р Ено Ауфдерхайде и проф. Илза Пъжева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44