Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Въведение Богородично - Деня на християнското семейство

| обновено на 21.11.17 в 14:39
Снимка: БГНЕС



Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, честван и като Ден на християнското семейство. На този ден децата се запознават с Христовото учение.

Когато Дева Мария навършва 3 години, нейните родители я завели в Йерусалим, за да я въведат в храма Господен, където я оставили, за да се обучава и подготвя за своето необикновено призвание. Разказва отец Александър Лашков:

Малкото момиченце Дева Мария влиза в храма, който имал 15 стъпала и тя сама, посрещната от първосвещеника, сама изкачва тези стъпала догоре и влиза. Това служи и за символ как ние трябва да влезем сами в храма на духовността и как ние трябва да въведем своите деца в света на духовното познание или казано с други думи в дома на морала, на доброто и как самите ние трябва да се изкачваме по стъпалата на духовното израстване.

Празникът напомня на родителите за духовните им задължения към децата, защото семейството предава първите познания за православието и християнските добродетели.

По традиция Денят на християнското семейство беше отпразнуван в столичното 120-то училище "Георги Раковски". С народни носии децата посрещаха гостите, а на сцената на училищния салон се извиха хора и запяха песни.

Още за празника можете да чуете в репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44