Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов: Основен източник на замърсяването на въздуха в София е битовото отопление

Нено Димов
Снимка: БГНЕС



Експериментално измерване за качеството на въздуха в четири района на София, направено миналата седмица, е установено замърсяване в квартал "Бояна", съобщи министърът на околната среда Нено Димов. Той  повтори, че основен източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление:

Резултатите от изследванията, които направихме, от замерванията са, че навсякъде в този период нямаше превишаване на нормите на фини прахови частици, с изключение на квартал "Бояна", в което на 17-и имаше превишение до два пъти на фините прахови частици, като интересното е, че това превишение е засечено в периода 17-23 ч., т.е. в края на работния ден. Това, може би, е още едно доказателство, което показва, че основният замърсител е битовото отопление с твърдо гориво.

Председателят на комисията по околната среда в Столичния общински съвет Лорита Радева съобщи, че Столичната община ще повиши контрола, за да не се допуска незаконно изгаряне на материали, които водят до замърсяване на въздуха:

Каквото е горенето на гуми, каквото е горенето при премахване на обвивката на кабели и каквото е горенето на всички материали, които предизвикват замърсяване.

Столичната община ще подготви законодателни промени за регламентиране на качеството на горивата, които се продават.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44