Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България активизира усилията си за признаване на българско национално малцинство и в Република Косово

Снимка: Анна Капитанова
България активизира усилията си за признаване на българско национално малцинство и в Република Косово, съобщи в интервю за "Хоризонт" и "12+3" председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев.

Според него след историческия успех по признаване на българско малцинство в Албания преди близо месец, съвсем скоро това може да стане факт и в Косово, където се предполага, че живеят близо 50 хиляди наши сънародници. Харалампиев съобщи, че се търсят спешни мерки за решаване на проблема с блокирани молби за българско гражданско на българи от Македония, Албания и Косово, които наброяват няколко хиляди и отправи директни критики към работата на правосъдното министерство.

Петър Харалампиев нарече днешното съвместно заседание на правителствата на България и Македония в Струмица революционно и попита защо служители на ведомството бламират процеса на добросъседски отношения, като с години бавят решения по молби за българско гражданство.

Повече чуйте в интервюто на Валерия Николова с Петър Харалампиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44