Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново под средното ниво по PISA в показателя работа в екип

Светла Петрова: Социалните умения би трябвало да бъдат формирани в училище с други методи

Емил Джасим: Проблемът е доколко у нас в училище се работи в екип

Снимка: БГНЕС


Липсата на социални умения сред българските ученици е свързана с липсата на други умения, каза Светла Петрова – началник отдел в Центъра за оценка на компетенциите в образованието. 

Така тя коментира в "Хоризонт до обед" резултатите от международното изследване PISA в модула му за социални умения, където България се представя на 12-то място отзад напред:
   

Всеки път, когато говорим за PISA, ние имаме основание за тревога. Действително резултатите са много ниски от средното равнище за изследването, но, съгласете се, че в областта на четивната, математическата и природонаучната грамотност, ние сме също с резултати по-ниски от средното, то едва ли някой би очаквал, че в областта за решаване на проблеми, бихме показали, че не са. Искам да кажа, че нещата са свързани, те са продукт на една цялостна подготовка в училище.

Източник: http://www.oecd.org/pisa/pisa-2015-results-volume-v-9789264285521-en.htm

Андреас Слешер  -  директор на отдела по образование и умения в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, обясни защо са важни тези умения и как са били измерени:

Знаем, че социалните умения играят ключова роля в модерния свят, в живота като цяло и в работата. Виждаме, че рутинните когнитивни, познавателни умения са в упадък за сметка на социалните умения. Това са уменията на хората да си сътрудничат, да развиват заедно една идея, да се борят за нейното реализиране. Това е във възход в изискванията към модерния тип работа.

Питате как всъщност измерихме уменията за работа в екип и колаборативното решаване на проблем? Просто като поставихме учениците в ситуация, в която трябваше да си взаимодействат при решаване на обща задача с една мрежа от дигитални съученици, както това им се случва по време на компютърните игри.

Според Светла Петрова обаче не е нужно учителите за заимстват модела на компютърните игри:

Задачите са разработени по начин, който много наподобява модела на компютърните игри, но искам да направя едно уточнение, през тези задачи ние измерване умения, които би трябвало да бъдат формирани в училище с различни методи, с други методи. Не означава това, че моделът на компютърните игри трябва да стане част от учебния процес.

Друг е въпросът, че работата в екип, проектната работа, работата, свързана с различен вид изследвания тя би трябвало да бъде част от учебния процес в класната стая. Ето това е основното послание, което този модул на PISA ни казва.

Емил Джасим – образователен експерт и учител, коментира от своя страна:

Тук по-скоро става дума за това до каква степен нашата система се работи в екип, до каква степен имаме например проектно базирано учене, върху което могат да работят група от ученици. Защото доколкото ми направи впечатление определението за това социално умение, е способността на ученика да използва всички свои знания или умения, или разбирания, с един или повече партньори при решаването на даден проблем. Така че струва ми се, че тук е разковничето – до каква степен ние можем да насърчим учителите и да се доверим на учителите  и на системата да започне все повече и все по-категорично да налага проектно базираното учене и проблемно базираното учене.

Ключов остава въпросът и за модела и системата за оценка, в които изобщо остъства идеята, да се оценява мислене, а не конкретно натрупване на фактология, която води до зазубряне. В шестобалната система за оценяване на практика се наказва и всяко подсказване с "Единица", което на практика е "бой по пръстите" за най-първичния жест на споделяне на знание. Учениците са впуснати в егоистична и индивидуална надпревара да покажат натрупани знания, а не да решават общи проблемни задачи в екип.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44