Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перспективите за Балканите и Българското председателство на Съвета на ЕС

Възможно ли е единство на Балканите по пътя им към Европейския съюз? Този въпрос започва да се налага все по-често в публичното пространство.
България обяви за свой приоритет по време на Председателството на ЕС бъдещото еврочленство на страните от Западните Балкани. В същото време, след известно затишие по темата, Брюксел даде заявка, че разширяването на Съюза в посока Балкани отново е в дневния ред на европейските политици.

Повечето от тях смятат, че този процес е необратим, въпреки все още има полюсни настроения сред отделните страни-членки.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев е категоричен, че е време за обединение на силите и за оказване на помощ в евроинтеграционния процес на страните от Западните Балкани. Други експерти не са толкова оптимистично настроени.

На фона на засиленото говорене за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани възниква и друг важен въпрос - защо темата стана особено актуална сега - в навечерието на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Подчертаният интерес към региона на Русия, Турция, а отскоро и на Китай, не е тайна. Това обаче прави баланса между тези сили и Европа труден, особено за Сърбия, смята журналистът от БТА Райна Асенова. Сходна е позицията и на колегата Аделина Марини от изданието EU inside.

Според журналиста от БТА и познавач на процесите в Гърция Николай Костов внимание трябва да се отдаде на все по-нарастващото влияние на Китай в района.
 
Бъдещето на сигурността и стабилността в района е причината освен към Европа, страните от региона да искат и присъединяването си към НАТО, смята Николай Костов.

Още различни гледни точки по темата чуйте в репортажите на Георги Марков в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44