Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Василев: Целта на трибунала в Хага беше правосъдие, не помирение

Радован Караджич по време на четенето на присъдата в Трибунала в Хага
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Международният трибунал за военните престъпления в Бивша Югославия произнесе през седмицата последната си присъда.
След месец съдът в Хага официално ще приключи 24-годишната си работа.

Дейността на съда беше насочена към това да изслуша и издаде присъди на извършителите на престъпления, станали по време на едни от най-тежките конфликти на територията на Балканите.

 
Изпълни ли мисията си трибуналът в Хага и с какво той остава в историята?
 Ивайло Василев, дългогодишен кореспондент на БНР в Сърбия и познавач на процесите на Балканите, коментира темата в предаването "Събота 150".

Има неща, които не могат да се решат от трибунал. Един съд се създава, за да въздаде правосъдие. В случая с Хага става дума за това да накаже виновните за престъпленията. Става дума за 100 000 избити и над 2 млн прокудени. Имаше 161 души, които бяха подсъдими. Бяха осъдени 82-ма от тях. Работата на съда обаче не е да носи помирение, отбеляза Василев.

Хората в региона не са доволни. До края всички защитаваха подсъдимите, които принадлежат към тяхната религиозна и етническа общност, подчерта журналистът.

Цялото интервю на Георги Марков с Ивайло Василев чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44